دکتر یوسف کریمی / مقالات / تومور مغزی چیست ؟
۶ دقیقه
تومور مغزی چیست؟

تومور مغزی چیست ؟

آنچه می خوانید...

تومور مغزی، عارضه ایی است که از یک طیف ساده درمان‌پذیر تا یک بیماری خطرناک متغیر است، که بنا بر دلایل مختلفی در بعضی افراد اتفاق می افتد. این عارضه در صورت بروز می تواند منجر به مرگ، فلجی یا عوارض شایع دیگر شود. لذا تشخیص به موقع این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در این مقاله به بررسی کامل تومور مغزی و بیان علائم آن می پردازیم. همچنین در مورد روش های مختلف درمان این عارضه و عوارض آن نیز توضیحاتی خواهیم داد. پس تا انتهای این محتوای پزشکی با ما همراه باشید.

تومور مغزی

همانطور که می دانید، مغز به عنوان اصلی ترین عضو بدن شناخته می شود. تمامی دستورها از مغز به اعضای دیگر بدن صادر می شوند. در واقع مغز وظیفه کنترل و هدایت کامل بدن و اعضای آن را به عهده دارد. بنابراین بدیهی است، در صورت بروز تومور مغزی، مغز با اختلال در عملکرد مواجه می شود. این اختلال ممکن است عملکرد بخش هایی از بدن را نیز تحت الشعاع قرار دهد. تومور، یک زایده توده ایی است که ممکن است به صورت غده ای در مغز ظاهر شود. این زایده با توجه به خوش خیم یا بد خیم بودن، ممکن است مشکلات زیادی برای فرد ایجاد کند.

انواع تومور مغزی

بررسی انواع مختلف تومور مغزی

برای درمان تومور مغزی ابتدا باید با انواع مختلف این عارضه آشنا شویم. این عارضه به طور کلی به دو نوع خوش خیم و بد خیم تقسیم می شود. تومورهای خوش خیم، معمولا راحت درمان می شوند. اما تومورهای بد خیم، نگران کننده هستند.

تومورهای مغزی سه علامت اصلی دارند که شامل تهوع و استفراغ، تشنج و سردرد است که بیمار می‌تواند یکی یا هر سه‌تا از این علائم را داشته باشد. علائم بیمار مربوط به محل تومور مغزی می‌باشد. در صورت شکل گیری تومور در رشته‌های عصبی یا مرکز بینایی، فرد دچار مشکلات بینایی خواهد شد و اگر تومور روی رشته‌های عصبی مربوط به حرکت یا قسمتی از مغز که فرمان حرکت را صادر می‌کند ایجاد شود، باعث فلجی می‌شود. در صورت مشاهده چنین علائمی باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. پزشک با انجام آزمایش هایی نظیر MRI، سی تی اسکن و… بیماری شما را تشخیص داده و نسبت به درمان آن اقدام می کند. در ادامه به بررسی روش های درمانی خواهیم پرداخت.

شیمی درمانی یکی از راه های درمان تومور مغزی

یکی از راه های درمان تومور مغزی، استفاده از شیمی درمانی است. داروهایی که در فرایند شیمی درمانی مورد استفاده قرار می گیرند باعث توقف فرآیند تقسیم سلولی می شوند. بنابراین سلول های سرطانی تکثیر نمی شوند و پیشرفت بیماری به مرور زمان کم می شود. به همین ترتیب تومور به مرور کوچک تر خواهد شد. البته طی استفاده از داروهای شیمی درمانی، ممکن است سلول های سالم نیز دچار آسیب هایی شوند. اما این سلول ها می توانند به راحتی ترمیم شوند و جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد. داروهای شیمی درمانی به صورت خوراکی و یا تزریقی مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از تومورها نیاز به شیمی‌درمانی دارد و برخی از تومورها در مقابل شیمی‌درمانی مقاوم مقاوم هستند تصمیم‌گیری در مورد شیمی‌درمانی توسط تیم مشاوره شامل جراح اعصاب و آنکولوژیست و پاتولوژیست گرفته می‌شود. در مورد تومور های ستون فقرات بیشتر بدانید.

درمان تومور مغزی با استفاده از رادیوتراپی

یکی دیگر از راه های درمان تومور مغزی، رادیوتراپی است. رادیوتراپی معمولا با استفاده از امواج انجام می شود. در واقع در این روش امواج با طول موج بالا به بدن القا می شوند. این امواج باعث تخریب DNA سلول های سرطانی شده و از رشد و پیشرفت آن ها جلوگیری می کند. البته طول موج اشعه ها، کاملا کنترل شده است و آسیبی به بیمار وارد نخواهد کرد. با استفاده از این روش، با گذر زمان سلول های بیماری نابود می شوند و غده کم کم کوچک خواهد شد. برخی از تومورها نیاز به شیمی‌درمانی دارد و برخی از تومورها در مقابل شیمی‌درمانی مقاوم مقاوم هستند تصمیم‌گیری در مورد شیمی‌درمانی توسط تیم مشاوره شامل جراح اعصاب و آنکولوژیست و پاتولوژیست گرفته می‌شود. در مورد پارکینسون بیشتر بدانید.

عوارض تومورهای مغزی

از دیگر روش های درمان تومور مغزی می توان به جراحی اشاره کرد. این روش به عنوان اولین و موثرترین راهکار در درمان این عارضه شناخته می شود. در این روش، جمجمه به وسیله ابزارهای مناسب جراحی شکافته می شود و جراح مغز و اعصاب به قسمت های مختلف مغز دسترسی خواهد داشت. بنابراین با تشخیص محل تومور، می تواند آن را بردارد. در صورتی که به وسیله جراحی، امکان برداشتن تومور وجود نداشته باشد، یا حین برداشتن آن امکان وارد شدن آسیب به مغز وجود داشته باشد، باید از روش های دیگری مانند رادیوتراپی و شیمی درمانی استفاده کرد.

شایان ذکر است که جراحی در برخی از موارد مانند لنفوم مغزی ممنوع است.

عوارض و خطرات ناشی از ابتلا به تومورهای مغزی

در صورتی که تومور مغزی از نوع بدخیم باشد، می تواند آسیب هایی جدی به بدن وارد کند. خونریزی مغزی، سکته مغزی و… از مهم ترین خطرات ناشی از تومورهای مغزی به شمار می روند. این روزها بیش از 100 نوع تومور مغزی در علم پزشکی شناخته شده است که هر یک از آن ها عوارض و خطرات مربوط به خود را دارند. از رایج ترین انواع تومورهای مغزی شناخته شده می توان به موارد زیر اشاره کرد. در مورد جراحی نخاع و ستون فقرات بیشتر بدانید.

بیشتر بخوانید : فلج شدن بعد از عمل تومور مغزی

تومور مغزی چیست؟

گلیوما: یکی از رایج ترین انواع تومور مغزی در بزرگسالان، نوع گلیوما است. در این مورد، توده بافت عصبی مغز را مورد آسیب قرار می دهد. در نتیجه کنترل عصب های بدن با اختلال مواجه خواهد شد. این نوع تومور، ممکن است باعث اختلال در حرکت و ضعف بدن شود.

گلیوبلاستوما: از خطرناک ترین انواع تومور مغزی، می توان به نوع گلیوبلاستوما اشاره کرد. این تومور از آستروسیت ها تشکیل می شود و به صورت گسترده ای، مغز را تحت الشعاع قرار می دهد. از مهم ترین علائم ابتلا به این نوع تومور، می توان به سردردهای مکرر، تهوع، تشنج، تغییر خلق و خو، عصبانیت، تاری دید، ضعف در حرکت و… اشاره کرد.

آدنوم هیپوفیز: همان طور که از نام این نوع تومور مغزی پیداست، منشا پیدایش آن در غده هیپوفیز می باشد. این نوع تومور معمولا باعث ایجاد اختلال هورمونی در فرد مبتلا به تومور خواهد شد. در مورد درمان قطعی دیسک کمر بیشتر بدانید.

خلاصه و جمع بندی

با توجه به نکات ذکر شده، می توان بیان کرد که تومور مغزی یکی از خطرناک ترین عارضه های موجود در جهان شناخته می شود. البته این عارضه دو نوع دارد. تومورهای مغزی انواع مختلف دارند و از نوع خوش‌خیم که بسیار ساده درمان می‌شود تا نوع بسیار شدید و خطرناک که تعیین تکلیف درمان آن توسط همکاران پاتولوژیست انجام می‌شود و بدون دانستن نوع تومور اظهارنظر در مورد درمان آن بسیار دشوار است. از مهم ترین روش های درمانی برای این عارضه می توان به شیمی درمانی، رادیوتراپی و جراحی اشاره کرد. از مهم ترین علائم این عارضه نیز می توان به سردرد، تهوع، تشنج، ضعف بدن، اختلال حرکت و… اشاره نمود.

دکتر یوسف کریمی

جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات
– گذراندن دوره پزشکی عمومی در دانشگاه پزشکی ایران
– گذراندن دوره تخصصی جراحی مغز و اعصاب دانشگاه اصفهان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *