تومور مننژیوم می تواند سال ها به آهستگی رشد کند و با احتمال بسیار کم و به ندرت سرطانی باشد. این تومورها بر روی غشا پوشاننده مغز و نخاع داخل جمجمه ایجاد می شوند. در بیشتر موارد تومور مننژیوم مغز را درگیر می کند ولی احتمال رشد آن بر روی بخش هایی از نخاع نیز وجود دارد. تومورهای مننژیوم غالبا بدون علامت هستند و به درمان فوری نیاز ندارند. در صورتی که تومور مننژیوم خوش خیم باشد نیز ممکن است مشکلات جدی را ایجاد کند. این تومور شایع ترین تومور در بخش اعصاب مرکزی می باشد و در زنان بیش از مردان مشاهده می شود. خوشبختانه تعداد اندکی از تومورهای مننژیوم سرطانی هستند ولی اگر این تومورها سرطانی باشند به سرعت رشد کرده و در بخش های دیگر بدن پخش می شوند و می توانند حتی تا ریه ها درگیر شوند. علائمی مانند سردرد و اختلالات کلامی می تواند نشان دهنده تومورهای مننژیوم باشد که لازم است در اسرع وقت به بهترین متخصص مغز و اعصاب در تهران مراجعه شود.
انواع تومور مننژیوم
به طور کلی تومور مننژیوم توسط پاتولوژیست ها به سه دسته زیر طبقه بندی می شود:
درجه یک : تومور مننژیوم درجه یک خوش خیم می باشد و تقریبا 75 درصد تومورهای مننژیوم خوش خیم هستند.
درجه دو: تومورهای مننژیوم درجه دو یا آتیپیک به این صورت هستند که رشد بسیار آهسته دارند اما دوباره برگشت می کنند.
درجه سه : تومورهای مننژیوم آناپلاستیک بدخیم بوده و رشد بسیار سریعی دارند.
در صورتی که تومورهای مننژیوم عود کند در 15 درصد موارد می تواند پیشرفته تر باشد و این موضوع در نوع درجه دو و سه بیشتر دیده می شود.
علت ایجاد تومور مننژیوما
علت دقیق این تومورها کاملا مشخص نشده است اما پزشکان دو عامل زیر را در نظر می گیرند:
- قرار گرفتن در معرض تشعشات
- نوروفیبروماتوز نوع 2 ( نوعی اختلال ژنتیکی)
تومور مننژیوما گاهی در نقاطی از جمجمه مشاهده می شود که قبلا شکستگی وجود داشته است. برخی پژوهش ها نشان می دهد که هورمون پروژسترون رابطه مستقیمی با وجودتومورهای مننژیوم دارد و احتمال تشکیل این تومورها در بانوان میانسال دو برابر بیش از مردان است. به طوریکه زنان بین 30 تا 70 سال بیش از بقیه دچار این تومور می شوند و این عارضه در کودکان بسیار نادر است.
بیشتر بخوانید : سی تی اسکن مغز
علائم تومور مننژیوم
برخی از علائم تومور مننژیوم به شرح زیر می باشد:
- سردردهای چند هفته ای تا چند ماه
- ضعف و کاهش میدان دید
- مشکلات گفتاری
علائم تومورهای مننژیوم به محل تشکیل تومور بستگی دارد.
محل تومورهای مننژیوم
همانگونه که بیان شد علائم خاص مننژیوما به تفکیک محل ایجاد تومور به شرح زیر می باشد:
این تومورها بر روی بخشی از سطح مغز قرار می گیرند و با علائمی چون تشنج ، سردرد ، اختلالات گفتاری خود را نمایش می دهند.
تومور در لایه مننژ بین دو نیمکره مغز ایجاد می شوند و با علائمی چون ضعف پایین تنه ، سردرد ، فراموشی و بی حسی خود را نمایش می دهند.
این تومور بر لبه استخوان پروانه ای ایجاد می شوند و با علائمی چون برآمده شدن چشم ها ، کاهش دید ، فلج شدن حرکات چشم و تشنج می توانند خود را نشان دهند.
این تومورها در فرورفتگی عقب مغز و محل قرار گیری مخچه ایجاد می شوند و با علائمی چون هیدروسفالی ، تغییرات صدا و مشکلات بلع خود را نشان می دهند.
این تومورها در کنار ساقه مغز رشد می کنند و با علائم شایعی چون ناشنوایی ، ضعف عضلات صورت و افزایش فشار مغز همراه هستند.
این تومورها در محل قرار گیری غده هیپوفیز تشکیل می شوند و با علائم شایعی چون از بین رفتن حس بویایی ، مشکلات حافظه ، کاهش تمرکز همراه است.