۷ دقیقه
درمان تومور نخاع

تومور نخاع

آنچه می خوانید...

تومور نخاع توده ای است که درون استخوان های ستون فقرات و داخل کانال نخاع رشد می کند و می تواند سرطانی یا غیر سرطانی باشد. این قبیل تومورها بسیار خطرناک می باشند و می توانند موجب فشار بر روی اعصاب نخاع شده و به درد و در موارد شدیدتر فلج بدن منجر شوند. در حقیقت تومورهایی که از درون طناب نخاعی رشد می کنند، تحت عنوان تومور نخاع شناخته می شوند. تومورها به دو نوع اصلی اکسترامدولاری و اینترمدرولاری تقسیم می شوند. اکسترامدولاری که رشد آن ها از داخل شبکه سلول های حمایت کننده اطراف نخاع اتفاق می افتد و اینترمدرولاری که از سلول های داخل طناب نخاعی آغاز می شوند. با وجود این که این تومورها از داخل نخاع شروع نمی شوند اما با ایجاد فشار می توانند عملکرد آن را تحت تأثیر قرار دهند. در این مقاله قصد داریم به بررسی تومور نخاع و انواع آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

انواع تومورهای نخاع

تومور نخاع انواع مختلفی دارد که هریک از آن ها قسمتی از نخاع را درگیر می کند. انواع تومور نخاع به 7 دسته تقسیم می شود که در ادامه به توضیح مهم ترین آن ها خواهیم پرداخت:

تومورهای داخل سخت شامه

با وجود این که این نوع از تومورها داخل شامه هستند اما خارج از خود نخاع قرار دارند. در حقیقت مسئولیت اصلی تومورهای شکل گرفته در قسمت نخاع بر عهده تومور عصبی و تومور منژیوما می باشد. رشد تومور منژیوما داخل شامه بوده و منظور از شامه غشای نازکی است که نخاع و مایع نخاعی را احاطه کرده است. باید خاطر نشان ساخت که بیشترین شیوع تومور منژیوما در میان زنان بزرگسال و میانسال می باشد. معمولا این تومورها از نوع تومور خوش خیم هستند. از طرف دیگر نوروفیبروما و شووانوما که از طریق ریشه های عصبی خارج شده از نخاع رشد می کنند، همانند تومور منژیوما خوش خیم هستند. در مورد تومورهای قاعده جمجمه بیشتر بدانید.

هزینه درمان تومور نخاع

تومورهای خارج سخت شامه

یکی از شایع ترین نوع تومورهای نخاعی، تومورهای خارج از سخت شامه است. در این نوع تومور نخاع، مهره ها و استخوان های ستون فقرات کاملا درگیر بیماری می شوند. در حقیقت در بیشتر افراد تومورهای ستون مهره ها از نوع متاستاتیک می باشد. به این صورت که تومور اصلی در ارگان دیگری از بدن ساخته شده و از آن جا به ستون مهره ها رسیده است. پخش شدن تومور توسط جریان خون صورت می گیرد. لازم به ذکر است تعداد تومورهایی که در نخاع، ستون مهره ها و سلول های غضروفی به وجود آمده، از تومورهای متاستاتیک کمتر می باشد.

تومورهای داخل بافت نخاع

این دسته از تومورهای نخاع به وسیله سلول های پشتیبان این ناحیه شکل می گیرند و در داخل خود نخاع قرار دارند. در تومورهای داخل بافت نخاع، داخل نخاع کاملا درگیر بیماری شده و سلامت نخاع را به مخاطره می اندازد. مطالعات مختلف نشان داده که این تومورها توسط اپاندیموها در کودکان و آستروسیتوم ها در بزرگسالان شکل می گیرند. در مورد ضایعه عروقی مغزی کاورنوم بیشتر بدانید.

نگاهی به علائم تومور نخاع

تومور نخاع با نشانه ها و علائم مختلفی همراه است که این علائم و نشانه ها به ضریب رشد، نوع و اندازه آن ها بستگی دارد. رایج ترین علائم تومور نخاع درد تومور در کمر یا گردن و مشکلات عصبی هم چون بی حس شدن دست و پا و ضعف می باشد. نکته قابل توجه این است که دفع مدفوع و عادات ادراری فرد نیز دچار تغییراتی می شود. در آن دسته از بیمارانی که در نواحی دیگر بدن درگیر سرطان هستند، شروع درد در قسمت نخاع نشان دهنده شکستگی ستون فقرات بوده که این امر نتیجه تومور متاستاتیک است. در ادامه به دیگر علائم تومور نخاع اشاره می کنیم:

  • کاهش وزن
  • دردهایی که هنگام خواب بیشتر شده و با استراحت کاهش نمی یابند.
  • دردهایی که هنگام برخاستن از خواب افزایش می یابند.
  • کاهش حساسیت شخص به گرما و سرما
  • احساس تهوع و تب

آشنایی با راه های تشخیص تومور نخاع

از آن جایی که بسیاری از نشانه های تومور نخاع مشابه دیگر بیماری ها، کم خطر و شایع می باشند، بیماران به پزشک متخصص کمتر مراجعه می کنند. همین امر موجب تشدید روند بیماری شده و درمان

آن را سخت تر می کند. بنابراین بهتر است در این مواقع به محض مشاهده این علائم در خصوص تشخیص قطعی و درمان به موقع آن به پزشک متخصص مراجعه کنید. در ادامه در نظر داریم راه های تشخیص تومور نخاع توسط پزشک متخصص را بیان کنیم:

تشخیص با انجام سی تی اسکن

یکی از متداول ترین راه ها در خصوص تشخیص تومور نخاع، انجام سی تی اسکن می باشد. در این آزمایش تصاویر دقیقی از ستون فقرات با استفاده از تابش پرتوهای باریک تصاویر ثبت شده و به پزشک متخصص ارائه می گردد. این آزمایش بیشترین شباهت را به آزمایش ام آر آی دارد.در مورد درمان تومور هیپوفیز بیشتر بدانید.

آزمایش بافت برداری

در این آزمایش با استفاده از ابزار پزشکی خاص، مقداری از بافت ستون فقرات بیمار را به آزمایشگاه مخصوص بافت برداری ارسال می نمایند. در صورتی که تومور نخاع تشخیص داده شود، بیمار را به پزشک متخصص ارجاع می دهند.

انجام آزمایش ام آر آی

یکی از رایج ترین راه های تشخیص تومور نخاع، تصویرسازی تشدید مغناطیسی یا انجام آزمایش ام آر آی است که در حقیقت از دقیق ترین راه ها در خصوص تشخیص تومور نخاع می باشد. در این آزمایش، شخص با تابش امواج رادیویی و میدان مغناطیسی قوی به ستون فقرات و انجام آزمایش ام آر آی، در خصوص تشخیص بیماری به پزشک کمک می کند.

عوارض تومور نخاع

درمان تومور نخاع

به طور کلی هدف از درمان تومور نخاع، از میان بردن تومور به طور کامل می باشد، در حالی که ممکن است دستیابی به این هدف به خاطر آسیب دیدگی مادام العمر اعصاب و نخاع پیچیده شود. جراح مغز و اعصاب می بایست وضعیت عمومی و سن بیمار را مدنظر قرار دهند. در حقیقت منشأ تومور ساختارهای ستون فقرات، نوع تومور و این که آیا تومور از جای دیگری به ستون مهره ها سرایت کرده باید به موجب یک برنامه درمانی در نظر گرفته گرفته شود.

درمان با عمل جراحی

یکی از مهم ترین راه ها برای درمان تومور نخاع عمل جراحی می باشد که معمولا پس از معاینه و آزمایشات مختلف انجام می شود. این عمل جراحی معمولا به صورت باز و بسته صورت می گیرد. تومورهای موجود در این عمل جراحی به صورت کامل از ستون فقرات و اطراف نخاع جدا می شوند.

درمان تومور نخاع با شیمی درمانی

راه دیگری که برای درمان تومور نخاع وجود دارد، انجام شیمی درمانی است. از این روش برای درمان بسیاری از سرطان ها استفاده می شود. از عوارض این روش می توان به استفراغ، ریزش موها و حالت تهوع اشاره کرد که موجب ایجاد استرس در بیمار می شود.

درمان با پرتو درمانی

گاهی عمل جراحی، بافت های کوچکی از سلول های تومور را بر روی ستون فقرات شخص باقی می گذارد که در این موارد پزشک پرتو درمانی را تجویز کرده تا از این طریق آثار باقی مانده را ریشه کن سازد. به عبارت دیگر پرتو درمانی زمانی صورت می گیرد که انجام عمل جراحی با خطر همراه است. به طور کلی درمان از طریق شیمی درمانی و پرتو درمانی باید با تجویز پزشک متخصص انجام شود.

درمان تومور نخاع با دارو

متداول ترین روش درمان تومور نخاع از طریق دارو درمانی می باشد. در این روش پزشک با توجه به تجربه شخصی اقدام به تجویز دارو می کند. طول درمان این بیماری با توجه به شدت و ضعف آن متفاوت است. باید خاطر نشان ساخت که در بسیاری موارد همزمان با عمل جراحی، تجویز داروهایی مثل کورتیکواستروئید صورت می گیرد. در مورد درمان قطعی دیسک کمر بیشتر بدانید.

جراحی تومور نخاع

کلام آخر

تومور نخاع توده ای است که درون استخوان های ستون فقرات و داخل کانال نخاع رشد می کند و می تواند سرطانی یا غیر سرطانی باشد.

دکتر یوسف کریمی

جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات
– گذراندن دوره پزشکی عمومی در دانشگاه پزشکی ایران
– گذراندن دوره تخصصی جراحی مغز و اعصاب دانشگاه اصفهان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *