دکتر یوسف کریمی / مغز و اعصاب / کرانیوپلاستی چیست و چه کاربردی دارد؟
۵ دقیقه
جراحی کرانیوپلاستی

کرانیوپلاستی چیست و چه کاربردی دارد؟

آنچه می خوانید...

کرانیوپلاستی که با نام ترمیم جمجمه شناخته می شود در حقیقت یک جراحی پلاستیک بوده و توسط جراح مغز و اعصاب صورت می گیرد. این جراحی بسیار ظریف و حساس می باشد. طی این جراحی مشکلات و نواقصی که در جمجمه وجود دارند ترمیم می شوند. نواقص و مشکلات مربوط به جمجمه می تواند در اثر آسیب هایی که به جمجمه وارد می شود ایجاد شود. به عنوان مثال تصادفات ، شکستگی یا وارد شدن ضربه به جمجمه ، جراحی های کرانیوتومی و ضرباتی که سبب خونریزی مغز شده اند. همگی نیاز به ترمیم استخوان جمجمه در اثر شکستگی می باشند. روش های بسیاری برای ترمیم استخوان جمجمه وجود دارد که عمدتا شامل باز کردن پوست سر و ترمیم قوس طبیعی استخوان جمجمه می شوند. این ترمیم  می تواند با پروتز و یا به صورت طبیعی صورت گیرد. البته کرانیوپلاستی برای اصلاح نواقص مادرزادی جمجمه نیز انجام می گیرد. اگر شما هم مایل هستید اطلاعاتی در رابطه با این جراحی حساس داشته باشید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید چرا که ما قصد داریم در این مقاله به شرح جراحی کرانیوپلاستی بپردازیم.

کرانیوپلاستی چیست؟

کرانیوپلاستی یا ترمیم جمجمه یکی از روش های پیچیده در جراحی مغز و اعصاب می باشد که برای ترمیم  و اصلاح نقایص استخوانی جمجمه به کار برده می شود. بسیاری موارد می توانند سبب نقص استخوان جمجمه شوند که برخی از آن ها به شرح زیر می باشند:

کرانیوپلاستی هم از لحاظ اصلاح بهبود شکل سر و هم از لحاظ طبی برای باز کردن فضای مغز و کاهش فشار مغز کاربرد دارد.

این روش به عنوان یکی از دیرینه ترین روش های جراحی ترمیم جمجمه در طی زمان تغییرات زیادی به آن وارد شده است. این جراحی سنگین مغز و اعصاب برای ترمیم و اصلاح فضای جمجمه باید توسط بهترین جراح مغز و اعصاب در تهران صورت گیرد. چرا که این جراحی علاوه بر جراحی مغز نیازمند دانش جراحی های زیبایی نیز می باشد. امروزه به دلیل استفاده از مواد و ابزارهای پیشرفته ایمنی این عمل به میزان بسیاری بالا بوده و نتایج رضایت بخشی را هم از جنبه درمانی و هم از جنبه روانشناسی به دلیل بهبود ظاهر به همراه دارد. این جراحی اگرچه جزو جراحی های زیبایی نیز به حساب می آید اما نیازمند شناخت و احاطه دقیق پزشک بر استخوان جمجمه و مغز می باشد بنابراین به دلیل حساسیت آن بهتر است با شناخت دقیق جراح صورت گیرد.

جراحی کرانیوپلاستی چگونه انجام می شود؟

این جراحی بسیار دیرینه بوده و از زمان اهرام مصر به کار برده می شده است. امروزه این عمل جراحی با استفاده از روش های جراحی میکروسکوپی با برداشتن 3 یا 5 لایه از پوست سر انجام می گیرد. پس از ترمیم استخوان و یا قراردادن ایمپلنت مجددا پوست سر بخیه زده می شود. در این روش جراحی لازم است برخی امکانات جانبی نیز مورد استفاده قرار بگیرند. برخی از تجهیزاتی که در جراحی کرانیوپلاستی یا ترمیم جمجمه مورد استفاده قرار می گیرند به شرح زیر می باشند:

  • مش (توری) یا صفحه ای از جنس تیتانیوم
  • سیمان استخوانی که به صورت مایع می باشد.
  • ایمپلنت( از جنس مواد بایومتریال یا زیستی بوده و با پرینتر به صورت سه بعدی برای بیمار ایجاد شده است)

مدت زمان نقاهت عمل کرانیوپلاستی

استخوان جمجمه یکی از محکم ترین ساختارهای اعضای بدن می باشد. تراکم استخوان جمجمه و چگالی آن زیاد است بدیهی است که مدت زمان زیادی نیاز دارد تا خود را ترمیم کرده و به حالت طبیعی بازگردد. طبق تحقیقات حدود ۲ الی ۳ ماه زمان لازم است تا استخوان جمجمه به طور کامل جوش بخورد. گاهی این بازه زمانی برای برخی افراد با شرایط بدنی و سنی دیگر ممکن است تا ۶ ماه طول بکشد. توصیه می شود در دوران نقاهت این بیماری داروهای خود را به موقع مصرف کرده و فعالیت های بسیار سبک انجام دهید و سعی کنید استراحت کنید و خواب باکیفیت داشته باشید. چرا که فرآیند خواب در ترمیم و بازیابی سلول ها بسیار موثر است.

عوارض عمل کرانیوپلاستی

عمل جراحی کرانیوپلاستی یک جراحی سنگین و حساس می باشد. همانگونه که در بخش پیشین به آن اشاره شد این جراحی دوران نقاهت بسیار بالایی دارد و بدیهی است که برخی عوارض برای بیماران داشته باشد. چند مورد از عوارضی که جراحی کرانیوپلاستی ممکن است داشته باشد به شرح زیر می باشند:

  • احساس خستگی و بی حالی در دوران نقاهت
  • نیاز به استراحت مداوم
  • سردردهایی موقتی به خصوص در ناحیه تحت جراحی
  • تب
  • ورم و التهاب در محل زخم
  • نشت مایع از محل زخم
  • عفونت در محل بخیه

توصیه های بعد از عمل جراحی کرانیوپلاستی

بعد از عمل جراحی کرانیوپلاستی با توجه به سنگینی جراحی لازم است بیمار برای پشت سر گذاشتن دوران نقاهت نکاتی را رعایت کند که به شرح زیر می باشند:

  • مصرف به موقع داروها
  • استراحت و پرهیز از فعالیت
  • انجام فعالیت های بسیار سبک
  • اجتناب از رانندگی تا زمان اجازه دادن پزشک
  • عدم انجام فعالیت های سنگین بدنی
  • عدم دستکاری کردن زخم و بخیه ها

دکتر یوسف کریمی

جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات
– گذراندن دوره پزشکی عمومی در دانشگاه پزشکی ایران
– گذراندن دوره تخصصی جراحی مغز و اعصاب دانشگاه اصفهان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *