دکتر یوسف کریمی / مقالات / همه چیز درباره دیسک گردن
۵ دقیقه

همه چیز درباره دیسک گردن

آنچه می خوانید...

این روزها بیماری دیسک گردن یکی از عارضه های شایع در میان افرادی شده است که ساعات زیادی را صرف مطالعه و کار با کامپیوتر و موبایل صرف می کنند. دیسک گردن در حقیقت ماده ژلاتینی بوده که بین هفت عدد مهره های گردن وجود دارند. دیسک به مانند بالشتی بوده که سبب می شود حرکت مهره ها بر روی هم به نرمی انجام شود و فشار جمجمه را روی مهره ها تنظیم می کند. اگر بخواهیم به طور ساده بگوییم دیسک نوعی مفصل است درست شبیه باقی مفاصل بدن که با ساختاری متفاوت برای قرارگیری مهره ها روی هم طراحی شده است. در پشت دیسک ها کانالی قرار دارد که نخاع از داخل آن عبور می کند. بسیاری از افراد با مراجعه به پزشک و انجام تصویربرداری های پزشک متوجه وجود مشکلی در دیسک گردن می شوند و به اصطلاح گفته می شود دچار دیسک گردن شده ام. اما دیسگ گردن چیست و ابتلا به آن به چه معناست؟

اگر شما هم می خواهید اطلاعات جامعی در این رابطه کسب کنید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

بیماری دیسک گردن به چه معناست؟

بیماری دیسک گردن یک اصطلاح عمومی برای مجموعه ای از بیماری های درگیرکننده آن می باشد که در حقیقت همان آرتروز گردن می باشد و به طور شایع با عنوان بیرون زدگی دیسک گردن شناخته می شود.

مفصل دیسک گردن همانند سایر مفاصل می تواند دچار آرتروز شود. استئوآرتریت اصطلاح علمی آرتروز بوده و به معنای ساییدگی و فرسایش سیستم استخوانی و مفاصل می باشد. این عارضه عموما با بالا رفتن سن به طور عمومی در افراد مختلف خود را نشان می دهد. در واقع رخ دادن این ساییدگی با حرکت مداوم و مکرر دو استخوان مجاور در هر مفصل امری بدیهی و شایع می باشد.

با گذر سن و بالا رفتن آن به خصوص در سنین بالای 35 سال به تدریج مایع ژلاتینی موجود در دیسک کمتر و کمتر می شود و به تدریج خشک می شود. هنگامی که ماده ژلاتینی مقدار زیادی آب از دست دهد به تدریج خشک می شود و این سبب می شود انعطاف پذیری خود را از دست دهد. به این ترتیب حرکت دو مهره ای که در مجاور یکدیگر بوده اند سخت تر شده و روی هم ساییده می شوند. گاهی هم پیش می آید که با حرکتی نامناسب و یا ماندن در حالت خاص مانند مشاهده بیش از حد موبایل فشار زیادی به این دیسک ضعیف وارد می شود و سبب می شود دیسک از جای خود بیرون بزند. به طور کلی به تمامی این فرآیندها بیماری دیسک گردن گفته می شود.

دیسک گردن چیست ؟ دکتر یوسف کریمی

علت بیرون زدگی دیسک گردن

دیسک ضعیف شده با کوچکترین فشار و آسیبی مستعد بیرون زدگی می باشد و حتی گاهش پیش می آید که با کوچکترین حرکت نامناسب این اتفاق رخ می دهد. اما بسیاری از مراجعین به بهترین دکتر درمان دیسک کمر در تهران با این سوال مواجه هستند که با وجود سن کم و یا فعالیت کم دچار این عارضه شده اند. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که یکی از مهم ترین عوامل موثر در بیرون زدگی دیسک گردن ارث و ژنتیک می باشد. به این معنا که ژن افراد تعیین کننده این حقیقت خواهد بود که با افزایش سن چقدر خشکی در دیسک رخ می دهد و بسته به ساختار مولکولی آن تا چه حد مقاوم می باشد.

بیشتر بخوانید : جراحی لیزر دیسک گردن

ناگفته نماند که سن نقش مهمی در ابتلا به بیرون زدگی دیسک گردن دارد و اکثر افرادی که بین سن 35 تا 60 سال می باشند بیشتر با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند.

سبک زندگی غلط این روزها و فشارهایی که در اثر نگاه کردن بیش از حد به کامپیوتر و موبایل به گردن وارد می شود به طور غیر ملموس سلامتی افراد را از آن ها می گیرد. هم چنین مصرف سیگار و داشتن اضافه وزن می تواند سبب تسریع از دست دادن آب دیسک گردن شود.

آیا بیرون زدگی دیسک گردن خطرناک است؟

پرسش بسیاری از بیمارانی که با بیرون زدگی دیسک گردن مواجه شده اند این است آیا بیرون زدگی دیسک گردن آن ها خطرناک است و می تواند موجب بروز مشکلات جدی تر شود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که تعداد بسیاری عصب از نخاع داخل ستون فقرات گردنی خارج می شوند و پس از اتصالات پیچیده وارد شانه ، کتف و دست ها می گردند. این عصب مسئولیت ایجاد حس و حرکت در این قسمت های بدن را بر عهده دارند. از طرفی نخاع در قسمت گردن شامل الیاف عصبی بوده که به سمت پایین امتداد یافته و سبب برقراری حس و حرکت و کنترل ادرار و مدفوع در قسمت های پایین تنه می شوند. بنابراین اهمیت دیسک های گردنی را دریافتیم و دانستیم که به دلیل اینکه در مجاورت نخاع و عصب های آن قرار دارند اهمیت بسیاری دارند و بیرون زدن این دیسک ها ممکن است سبب آسیب جدی نخاع و عصب های آن شوند.

راه های تشخیص بیرون زدگی دیسک گردن

هر درد گردن یا هر دردی که از گردن به بخش های دیگر بدن از جمله دست ها انتشار پیدا می کنند نیازمند بررسی های بیشتر و ام آر آی نیست. اما اگر با مراجعه به بهترین جراح مغز و اعصاب در تهران از شما درخواست شود که برای بررسی های بیشتر به مراکز تصویربرداری مراجعه کنید لازم است حتما اقدام کنید.

اما به این نکته توجه داشته باشید که هر دردی که به دست ها تیر بکشد حتما دیسک گردن نیست. خصوصا اگر فرد بالای60 سال سن داشته باشد و درد در دست سمت چپ انتشار یابد لازم است بررسی دقیق قلبی در اولویت بررسی ها قرار بگیرد. چرا که اغلب پیش می آید که بیماری های قلبی و ستون فقرات به طور همزمان بروز یابند.

دکتر یوسف کریمی

جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات
– گذراندن دوره پزشکی عمومی در دانشگاه پزشکی ایران
– گذراندن دوره تخصصی جراحی مغز و اعصاب دانشگاه اصفهان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *